Bij een ander lijkt het vaak zo makkelijk te gaan. We zien alleen niet de slapeloze nachten, ruzies, twijfels en angsten. Dit wordt vaak vergeten als we kijken naar mensen die succes hebben. We zien alleen het resultaat en dat is wat we dan ook willen. Of we hebben wel weer een excuus waarom het bij ons niet kan. Deze mindset gaat je niet verder helpen om ook dat succes te bereiken. Wij hebben heel lang deze belemmerende gedachtes gehad. Het heeft ons toen alleen maar meer zorgen en angsten opgeleverd. Nu hebben we het losgelaten en voelen we ons veel vrijer in ons hoofd. Creëren we voor onszelf succes en leven wij ons mooie leven. In deze blog willen we je meegeven dat het gras niet groener is aan de overkant. Het kan allemaal mooier ´lijken´, maar het is niet standaard mooier of beter. Vergelijk jezelf niet met een ander maar met jezelf een jaar geleden!

Het leven bestaat veel uit verwachtingen. We verwachten dat we gezond zijn, we verwachten dat we een dak boven ons hoofd hebben, we verwachten dat we genoeg geld hebben om rond te komen, we verwachten dat de zon gaat schijnen, we verwachten dat onze kinderen het goed doen op school, we verwachten dat we een goede baan krijgen, we verwachten dat we ook succes gaan ervaren en ga zo maar door. Het is niet erg om verwachtingen te hebben maar het gaat er vooral om ´waar komen jou verwachtingen vandaan?’ En is het wel realistisch? Vraag je niet te veel van jezelf?

‘Hebben jullie al kinderen?’
Zo hadden wij de verwachting dat wij zwanger zouden worden na het stoppen van de anticonceptie. Zonder dat we ooit stil hadden gestaan bij het ´niet kunnen´ krijgen van kinderen, begonnen wij aan onze kinderwens. Linda stopte met haar anticonceptie. Nadat ze gestopt was met de anticonceptie kreeg ze last van menstruatieklachten: een korte cyclus, veel bloedverlies en stemmingswisselingen. Eerst dachten we nog dat dit hoorde bij het stoppen van een anticonceptie maar na maanden deze klachten te hebben ging Linda naar de huisarts. Linda was de 30 gepasseerd en daarom vond de huisarts het wel een goed idee om een doorverwijzing naar de gynaecoloog te geven. Linda werd onderzocht en er werd inderdaad wat gevonden. Linda maakt voor haar leeftijd weinig eicellen aan. Dit betekent dat Linda vruchtbaar is en elke menstruatiecyclus een eisprong heeft, alleen de reserves zijn aan het opraken. Dat zie je vaker gebeuren bij ouder wordende vrouwen en vrouwen die in de overgang zitten. Maar niet zo snel bij jonge vrouwen.

Dat was een klap in ons gezicht. En wat een onzeker gevoel gaf dit ons. Hoe ziet nu de toekomst er uit? Er ging van alles door ons heen. Het ziekenhuis adviseerde om te starten met een IVF traject. Bij een IVF behandeling worden er eicellen door middel van een punctie uit de eierstokken gehaald. Vervolgens worden in een laboratorium de eicel en de zaadcel bij elkaar gebracht waardoor de bevruchting plaats vindt. Het is dan afwachten hoeveel bevruchtte eicellen er daadwerkelijk geschikt zijn voor terugplaatsing. De bevruchtte eicellen die ´overblijven´, worden in de vriezer van het laboratorium bewaard voor een eventuele volgende poging. Linda kreeg door de hormonen die zij bij zichzelf moest spuiten heel veel last van stemmingswisselingen. Dit voelde heel heftig omdat ze geen grip meer had op haar emoties. Ze had soms het gevoel alsof ze veranderde in een tijger en iedereen om haar heen wilde aanvallen. Dat is voor een vrouw angstaanjagend en moeilijk om mee om te gaan. Wij gaven echter onze droom niet op, want wij hadden er alles voor over. Wij merkten al vrij snel dat onze omgeving het moeilijk vond om er over te praten. Het moeilijkste wat wij vonden was dat we ons ‘anders dan anders’ voelden en niet bij de rest hoorden waar het krijgen van een kindje een vanzelfsprekendheid leek te zijn. Met deze gevoelens hebben wij allebei geworsteld en dit zorgde ook voor spanning tussen ons samen.

Er kwamen emoties los en gevoelens waar we niet goed mee konden omgaan en dit zorgde soms ook voor flink wat discussie. Linda heeft twee keer een IVF traject gevolgd zonder een positief resultaat. Dit was een hele zware periode in onze relatie. Ondanks dat het een onzekere tijd was met veel tegenslagen, hebben wij ook veel geleerd over onszelf en gaf het onze relatie ook een boost. Wij voelden ons veel meer begrepen door elkaar en uiteindelijk versterkte dit onze relatie. Dat gaf veel vertrouwen en rust. Tegelijkertijd waren we ook zoekende hoe we met deze situatie om moesten gaan. Veel mensen uit onze omgeving vroegen er niet naar en dat deed soms best wel pijn. Door deze verdrietige ervaring hebben wij veel over onszelf en elkaar geleerd. We werden ons steeds bewuster van hoe wij met emoties om konden gaan. Wij merkte toen al een verschuiving in onze eigen bewustzijn. En dat gaf ons vertrouwen in onszelf en in elkaar.

Wij besloten om het rustiger aan te gaan doen. We wilden geen ziekenhuisbezoeken meer en het traject voor de kinderwens werd even in de koelkast gezet. Door deze beslissing hebben wij allebei een grote sprong in onze persoonlijke groei gemaakt. De gesprekken kregen steeds meer diepgang en de verbinding met elkaar werd intenser. Dit hebben wij alle twee als positief en fijn ervaren. Ondanks dat het een emotionele rollercoaster is geweest met veel onzekerheid, zijn we er alle twee sterker door geworden en heeft het een verandering in ons denken teweeg gebracht wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat we echt zijn gaan nadenken wat we met ons leven willen doen.

Linda heeft altijd al inspirerende en avontuurlijke dromen gehad. Ze zegt ook over zichzelf dat ze niet in een hokje past. Ze is introvert en extravert. Dit vindt ze belangrijk om mee te geven aan anderen omdat het niet uit maakt wie je bent en wat je doet. Je bent altijd goed genoeg! Niemand kan een oordeel over jou hebben dat je niet goed genoeg bent, want dit is maar een mening. Een mening van iemand die door zijn eigen bril kijkt en met zijn eigen pijn jouw een label geeft. Dit heeft niets te maken met jou, maar alles met de persoon die dit label geeft.

Cadeautje van het Universum
Door de traumatische jeugd heeft Linda altijd al een innerlijke drive gehad om te laten zien dat het niet uitmaakt wie je bent. Dit was geen makkelijk pad. Met veel tegenslagen, angst voor afwijzing en twijfel heeft ze altijd doorgezet. De kinderwens is er altijd al geweest. Het was een soort vanzelfsprekendheid dat je na het samenwonen een kindje samen krijgt. Bij ons verliep dit heel anders. Na de zware periode van ziekenhuisbezoeken en rust nemen werd Linda op de natuurlijke manier toch zwanger. Het was december 2021 dat Linda zwanger was. Helaas was dit voor korte duur want eind januari 2022 kregen we een miskraam. Dit was weer een emotionele periode. De onzekerheid en twijfels kwamen weer naar boven. Linda kreeg steeds minder vertrouwen in haar lichaam en schaamde zich er ook voor. ´Waarom lukt het bij mij nou niet?’ Dit was voor beide heel zwaar en confronterend. We hebben de tijd genomen om dit te verwerken en een plekje gegeven en de verbinding tussen ons werd steeds dieper. Dit ervaren wij als een cadeautje van het Universum.

Het heeft ons veel verdriet gedaan, maar tegelijkertijd zien wij ook dat het ons krachtig heeft gemaakt. Het heeft onze ogen geopend dat het leven geen vanzelfsprekendheid is. We leven veel meer met beide benen op de grond en dit geeft ons heel veel energie. Onze relatie is nog nooit zo fijn en sterk geweest als nu.

Niemand is perfect!
Wij kregen steeds meer het gevoel dat we onze kinderwens mochten loslaten. Misschien dat het Universum een ander leven voor ons in petto heeft. Linda is zich meer gaan specialiseren in spiritualiteit en mindset. Soms kan je het niet in het moment plaatsen maar later kan een hoop duidelijk worden. Deze overgave heeft ons veel rust en hoop gebracht. En dit is nu onze kracht geworden waarmee we anderen willen inspireren. Wij willen met onze verhalen taboes doorbreken. De meeste mensen herkennen zich in onze ervaringen. We denken vaak te weten hoe het bij een ander is maar de werkelijkheid blijkt achteraf vaak toch anders te zijn. Wij oordeelden altijd en heel veel. Dat vonden wij een negatieve eigenschap. Ondanks dat het soms echt wel lekker voelde, merkten wij bij onszelf wel een irritatie. We wilden niet meer zoveel oordelen en ons gaan richten op onszelf. Niemand is perfect en wij ook niet!